Melyiket válasszuk anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?


Az eljegyzés után, az esküvő megszervezésének az első lépése kapcsán szembesül minden jegyespár azzal a kérdéssel, hogy anyakönyvvezető vagy szertartásvezető előtt mondják ki a boldogító igent. A következőkben szeretnék segítséget nyújtani, hogy könnyebben el tudjátok dönteni, hogy szertartásvezető vagy anyakönyvvezető illik jobban az esküvői elképzelésetekhez. Azt gondolom, hogy a kettő összehasonlításával tudom a legjobban szemléltetni a hasonlóságokat és a különbségeket.

Az ifjú pár, ahogy az először megcsókolják egymást, mint férj és feleség.

Az anyakönyvvezető által tartott polgári szertartás a Magyar Állam által elismert eskütétel, amely a Magyar Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelel. Ez egy hivatalos bizonyos szinten kötött ceremónia, amelyre a választott időpont előtt minimum 30 nappal, maximum 12 hónappal korábban be kell jelenteni a házassági szándékot.

Ugyan akkor a szertarásvezető nem minősül hivatalos személynek, a jogszabályok szerint meg kell győződnie arról, hogy a hivatalos házasságkötés már korábban megtörtént. A szertartásvezető által tartott ceremónia személyes, minden formai megkötéstől mentes.

Az szertartás apraja-nagyja, ahogy állva várják a menyasszonyt.

A legfontosabb hasonlóság a kettő között az, hogy a laikus, nem beavatott szem számára nincsen különbség a kettő között. A násznép nem fogja tudni, hogy a szertarás hivatalos-e vagy sem, mivel a felépítésük is elég hasonló, a szertartásvezető pedig minden hiteles kelléket hoz magával.

Hogyha mindenképpen a Nagy Napon szeretnétek polgári házasságot kötni úgy, hogy a násznép is jelen legyen a házasságkötő teremben, akkor nektek az anyakönyvvezetőt ajánlom.

Azonban, ha azt szeretnétek, hogy a szertartás személyesebb, meghittebb legyen egy általatok megálmodott helyszínen, akkor azt ajánlom, hogy szertarásvezetőt válasszatok. A szertartásvezető egy napra általában egy esküvőt vállal, a szöveget és a szertartás menetét előre egyezteti a párral, hogy egyedi és személyre szabott legyen.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy a hozzátok legjobban illő személyt tudjátok választani az esküvő napjára.